Android Uygulamanın İnternet Bağlantısını Kesmek Nasıl Yapılır?

Sıradaki içerik:

Android Uygulamanın İnternet Bağlantısını Kesmek Nasıl Yapılır?

Takas Edilemez Jetonlar (NFT’ler) Nasıl Satın Alınır?

696 okunma — 29 Mart 2022 14:09
avatar

enuygunkredi

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

nft-nasil-satin-alinir

Fortnite görünümleri, karakter çıkartmalarıdır, birinin oyun deneyimine gerçek bir değer katmaz, ancak dünyanın dört bir yanındaki çocuklar, arkadaşlarına gösteriş yapmak için ebeveynlerine yüzlerce dolar harcamaları için yalvarır. Dijital sahiplik, özellikle genç nesiller arasında giderek daha popüler hale gelen nispeten yeni bir kavramdır. NFT’ler, blok zincirinin yardımıyla dijital mülkiyeti bir sonraki seviyeye taşıyor.

nft-satinalma

NFT’lerden önce, dijital mülkiyet, manipüle edilebilen şirketlerin merkezi sunucularına dayanıyordu. Örneğin, Travis Scott’ın konserindeki olaydan sonra Fortnite, kullanıcıların Travis Scott skinlerini silerek onlara hiçbir şey bırakmadı. Bir dijital öğeye gerçekten sahip olmanın tek yolu, halka açık bir blok zincirine sahip olmaktır; NFT’ler merkezi bir varlık tarafından kontrol edilmez ve bu varlıkların gerçek sahipliğine izin verir.

Mart ayında, Christie’s Müzayede evi, Ethereum’da 69 milyon doları aşan bir işlemle bugüne kadarki en çok satan karşılıksız token (NFT) için bir rekor kırdı. Beeple tarafından The First 5000 Days olarak adlandırılan bu 1/1 parça, benzeri görülmemiş miktarlarda satılan birçok NFT’den sadece biri. Beeple gibi sanatçılar, blok zinciri aracılığıyla gerçekliği doğrulanabilen dijital sanat eserlerini yayınlamak için NFT’leri kullanıyor.

Takas edilemeyen tokenler, diğer kripto para birimi yatırımlarından çok farklıdır. Bu belirteçlerin birçoğunun, diğer kripto para birimleri gibi hizmetlerinden değeri yoktur. Bunun yerine, NFT’ler kendilerine bağlı medya nedeniyle değere sahiptir –– bugün NFT’lerdeki en yaygın medya biçimleri sanat ve müziktir, ancak NFT’ler herhangi bir gerçek dünya varlığını tokenleştirme potansiyeline sahiptir.

NFT nedir?

NFT’ler tipik olarak Ethereum blok zinciri tabanlı belirteçlerdir ve belirteçlere bağlı herhangi bir varlığın dijital sahipliğini doğrulamak için kullanılırlar. Ethereum’un blok zinciri, paylaşılan bir küresel veritabanı ve sanal makine olarak düşünülebilir. Bir blok zinciri belirteci, varlığı kalıcı olarak zincire oyulmuş benzersiz bir şekilde tanımlanabilen bir veri parçasıdır. Benzer şekilde, blockchain kullanıcıları cüzdan adresleri ile benzersiz bir şekilde tanımlanır. Herkes, Etherscan veya The Graph (GRT) gibi bir blockchain gezgini kullanarak başka birinin cüzdanının içeriğini görüntüleyebilir.

Değiştirilemez jetonlar, sanatçıların eserlerini sahte olma riski olmadan dijital olarak yayınlamalarını mümkün kılar. Elbette, görüntü dosyasını başka birinin NFT’sinden kopyalayabilirsiniz. Mona Lisa’nın bir kopyasını da yazdırabilirsiniz, ancak bu parçaların hiçbiri orijinal sayılmaz. Ayrıca, birçok NFT olaylara özel erişim sağlar; bu etkinliklere erişmek için bir jetona sahip olmanız gerekir. Örneğin, Bored Ape Yacht Club, jeton sahipleri için açık bir bar da dâhil olmak üzere özel konserler verdi ve bunlardan birine girmek için bir mutant veya sıkılmış maymun NFT’ye sahip olmanız gerekir.

NFT’lerin fiyatları arttıkça, bu NFT’lerin arkasındaki kulüpler daha ayrıcalıklı hale gelir. Bored Ape Yacht Club’ın önemli üyeleri arasında Stephen Curry, Lil Baby, Jimmy Fallon, Post Malone, The Chainsmokers yer alıyor ve liste uzayıp gidiyor. Bu ünlülerin çoğu, maymunlarını Twitter’da profil resmi olarak kullanarak gösteriyor ve markanın etkisini daha da genişletiyor.

Uniswap veya Aave gibi değiştirilebilir jetonlara benzer şekilde, takas edilemez bir jetonun fiyatı, jetonun temsil ettiği şeye olan talebi yansıtır. NFT’leri dijital medya ve sahiplik için bir kimlik doğrulama yöntemi olarak düşünebilirsiniz. Bu NFT’ler normal kripto para birimleri olamaz, çünkü her NFT’nin ayrı bir değeri vardır, dolayısıyla takas edilemez. Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimleri değiştirilebilir, yani her ETH veya BTC, diğer herhangi bir BTC veya ETH ile aynı değere sahiptir.

NFT’ler pahalı olabilse de, yalnızca bir JPEG dosyasından daha fazlasını ödüyorsunuz. Jeton size aldığınız parçanın mülkiyet haklarını verir ve NFT’lerinizi OpenSea ve Nifty Gateway gibi pazarlarda satabilirsiniz. NFT’lerin yalnızca JPEG dosyaları olduğunu söylemek, Van Gogh’un The Starry Night’ının Google görüntüsünü gerçek olarak adlandırmaya eşdeğerdir. Geleneksel sanat eserlerine benzer şekilde, NFT’lerin değeri “orijinal” olanın mülkiyetinden gelir.

NFT’ler Nasıl Satın Alınır:

Ethereum satın al

Çoğu NFT, Ethereum tabanlı belirteçler olduğundan, bu koleksiyonlar için çoğu pazar yeri ödeme olarak yalnızca Eth belirteçlerini kabul eder. Halihazırda bir kripto para borsasında hesabınız varsa, bu hesaptan Ethereum satın alabilir ve kriptonuzu MetaMask cüzdanınıza gönderebilirsiniz.

Halihazırda bir kripto borsa hesabınız yoksa, Coinbase ve eToro yeni başlayanlar için iyi seçeneklerdir.

MetaMask’inizi OpenSea’ye veya başka bir NFT Marketplace’e bağlayın

NFT satın almak ve satmak için birçok pazar yeri var. Hangi pazaryerini seçtiğinize bağlı olarak, farklı türde sanat eserleri veya koleksiyon ürünleri satın alabileceksiniz. Bu web sitelerinin birçoğunun çeşitli NFT’lere sahip ikincil pazar yerleri vardır, ancak her platform biraz farklı çalışır.

  • MetaMask, chrome uzantısı ve mobil uygulama aracılığıyla kullanılabilen bir Ethereum cüzdanıdır. OpenSea’de (ve diğer NFT platformlarında) oturum açmak için bir Ethereum cüzdanına ihtiyacınız olacak. Maksimum güvenlik için, hack riskini azaltmak için MetaMask’inizi bir Ledger donanım cüzdanına bağlayın. Sadece MetaMask’i indirin, bir cüzdan kurun ve Coinbase’den satın aldığınız ETH’yi gönderin. 
  • Ledger, çeşitli farklı NFT altcoinlerini depolayan bir donanım cüzdanıdır. NFT’lere önemli miktarda para yatırıyorsanız, yatırımlarınızı bir donanım cüzdanıyla güvence altına almalısınız. Yazılım cüzdanları aynı güvenlik önlemlerini sunmaz ve ne yazık ki NFT alanında saldırılar yaygındır. Bir Ledger Nano S 59$’dır –– dijital varlıklarınız üzerinde sigorta için harika bir fiyat.
  • OpenSea, Ethereum üzerinde çalışan NFT’ler için bir pazar yeridir. Kullanıcılar, kripto para birimi için takas edilemeyen belirteçleri değiştirmek için ağ ile etkileşime girebilir. Video oyunu öğelerinden dijital sanat eserlerine kadar çeşitli dijital koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Platformu kullanmak için MetaMask gibi bir web3 kripto para cüzdanına ihtiyacınız var. Ethereum cüzdan adresiniz bir kullanıcı adı ve şifre görevi görür ve OpenSea gibi belirli platformlarla etkileşime girmenizi sağlar. Cüzdanınızı bağladıktan sonra piyasada gezinmeye ve teklif vermeye hazırsınız!

İşte diğer en popüler NFT pazarlarından bazıları:

  • SuperRare, NFT’ler için bir sosyal ağdır. Platformdaki her parça benzersizdir ve kullanıcılar bu orijinal parçaları web sitesinde alıp satabilir. Platform, Ethereum’un ağı ile çalışır, bu nedenle satın alma işleminizi yapmak için hesabınıza Eth jetonları ile para yatırmanız gerekir.
  • Nifty Gateway, popüler kripto para borsası Gemini’nin sahip olduğu bir NFT pazarıdır. Platform, ana pazarda sanat eserlerini yayınlamak için Steve Aoki , Grimes, 3LAU ve diğerleri gibi popüler sanatçılarla birlikte çalışır . Şirketin ayrıca koleksiyoncuların sanat eserlerini yeniden satmalarına izin veren ikincil bir pazarı var. Nifty hesabınıza Ethereum ile para yatırabilir veya doğrudan web sitesinde bir kredi kartı bağlayabilirsiniz.
  • NBA Top Shot, lisanslı NBA koleksiyonları için bir pazar yeridir. Bu dijital öğeler, basketbol kartlarına yeni bir bakış; bu dijital kartlar, geleneksel ticaret kartlarından daha etkileşimlidir. Örneğin, kartlarda öne çıkan oyuncuların oyun içi önemli noktaları bulunur. NBA Top Shot’ta en çok satılan kart bir Lebron James Dunk kartıydı: kartta James’in Houston Rockets’a smaç yaptığı bir klip vardı ve 200.000 doların üzerinde bir fiyata satıldı.

NFT’nizi Satın Alın

Hesabınıza para yatırdıktan sonra bir NFT satın almak kolay bir işlemdir. Çoğu pazar yeri açık artırma biçimindedir, bu nedenle satın almak istediğiniz NFT için bir teklif göndermeniz gerekir. Bazı pazar yerleri, birkaç baskıya sahip NFT’ler için en yüksek teklifi ve en düşük talebi kullanarak daha çok bir borsa gibi çalışır.

Birincil pazardan bir NFT satın almanın bir yararı, ürün satışa çıktıktan hemen sonra potansiyel yeniden satış değeridir. Yüksek talep gören bazı NFT’ler, piyasaya sürüldükten hemen sonra ilk fiyatlarının 5 ila 10 katına satılacak. NFT’leri birincil pazardan satın almanın dezavantajı, sanata olan talebi tahmin etmenin zor olmasıdır. İkincil pazaryerinde, satın alma işleminizi önceki satışlarla karşılaştırabilirsiniz.

Sorare’de Fantasy Soccer NFT’leri Satın Alın ve ETH Kazanın

Sorare, sınırlı sayıda futbol NFT kartlarını toplamak ve takas etmek için bir platform sunar. 125’ten fazla kulüp yer alıyor ve haftalık olarak daha fazlası ekleniyor. Sorare’nin açık pazarı aracılığıyla diğer hayranlarla bağlantı kurun ve ticaret yapın ya da kadronuzu oluşturabileceğiniz ve gerçek hayattaki performanslara dayalı puanlar kazanabileceğiniz Küresel Fantezi Futbol Oyununa katılın. Sorare’nin fantezi futbol ligindeki kazananlar, Ethereum’da ödenen kripto para ödülleri kazanabilirler!

Güncel Kripto Fiyatları

Şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla, NFT’ler genellikle, takas edilebilir token pazarları boşta kaldığında değer kazanır. 2022’nin başında birçok NFT’nin değeri fırladı, ancak o zamandan beri birçok koleksiyon yerleşti. Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto para birimleri, piyasanın geri kalanıyla birlikte düştü ve tüm zamanların en yüksek seviyelerinden önemli indirimlerle işlem görüyor.

NFT’ler Nasıl Oluşturulur?

Bir NFT oluşturmak şaşırtıcı derecede kolay bir işlemdir. Tek yapmanız gereken OpenSea gibi kullanıcılarının NFT’ler oluşturmasına izin veren bir pazaryerinde bir hesap oluşturmak. Bir ERC-721 (NFT) belirtecinin nasıl oluşturulacağını bilmenize veya bu konuda herhangi bir blok zinciri deneyimine sahip olmanıza gerek yok.

Herkes bir NFT oluşturabilse de, bu NFT satarak para kazanabileceğiniz anlamına gelmez. Rastgele insanlar tarafından yapılan tonlarca NFT, asla aşırı düşük değerlere satmaz veya satmaz. Bir NFT’nin değere sahip olması için medyanın bir tür önemi olması gerekir. NFT’ler genellikle sanatçının itibarından veya medyanın tarihsel öneminden değer kazanır.

NFT’lerin Artıları ve Eksileri

NFT’ler açıkça dijital medya üreten sanatçılara fayda sağlıyor. NFT’lerden önce, herkes dosyayı kopyalayıp yapıştırabileceğinden, dijital medyanın gerçekliğini doğrulamak son derece zordu.

Ancak, tüm NFT’ler değerli değildir ve NFT’lerin açık artıları ve eksileri vardır.

Artıları

  1. Değiştirilemeyen jetonlar, dijital medyayı çevrimiçi satın almayı ve satmayı kolaylaştırır.
  2. Bu belirteçler, otantik sanat eserlerini ve dijital mülkiyeti doğrulamayı kolaylaştırmak için blok zincirini kullanır.
  3. NFT’ler, ticaret kartları gibi koleksiyonları daha etkileşimli ve ilgi çekici hale getirebilir.

Eksileri

  1. NFT çılgınlığı, bazı koleksiyon ürünlerinin fiyatlarını son derece pahalı hale getirdi ve uzun vadede değerlerini korumayabilirler.
  2. NFT’lerinizi güvenli bir şekilde saklamazsanız, diğer kripto para birimlerine benzer şekilde saldırıya uğrama riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

En İyi NFT’ler ve Koleksiyon Jetonları

Birçok NFT türü vardır, ancak en popüler kategoriler sanat, müzik ve koleksiyon ürünleridir. NFT’leri yaratan ünlü müzisyenler arasında Grimes, Kings of Leon, Steve Aoki ve 2 Chainz yer alıyor.

Jon Noorlander, Mike Greg ve Beeple gibi dijital medyayı sanatlarında araç olarak kullanan birçok sanatçı, NFT’lere çekildi. Hatta halka açık şirket Score Media and Gaming Inc. (SCR), haftalık şovu Mint Condition’da NFT’leri kapsamaya başladı.

İlk büyük NFT’lerden biri CryptoKitties adlı bir kripto koleksiyonuydu. 2017’de piyasaya sürülen bu dijital kediler, Beanie Babies’e benzer şekilde tahsil edilebilir. NBA Top Shots, Cryptopunks ve video oyunları için oyun içi öğeler gibi daha birçok benzersiz koleksiyon var.

NFT’lerin Geleceği

Şu anda çoğu NFT, dijital sanat ve koleksiyon ürünleri satmak için kullanılıyor. Bu bir moda olabilir veya ticaret kartlarından sanat eserlerine kadar değişen koleksiyon varlıklarını değiştirmenin yeni şekli olabilir.

Gelecekte, NFT’ler herhangi bir gerçek dünya varlığını belirtmek için kullanılabilir, bu da varlıkların sahipliğini şeffaf ve bozulmaz hale getirir. Takas edilemeyen tokenler, gayrimenkul tapuları, fikri mülkiyet hakları ve işletme sahipliği için son derece değerli olabilir. NFT’lerin geleceği belirsiz olsa da, bu teknolojinin internetin tüm manzarasını değiştirme potansiyeline sahip olduğu açık –– ve biz hala inanılmaz derecede erken.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli