Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
YouTube MP3 Dönüştürme ve İndirme Nasıl Yapılır?
Belirli bir miktar karşılığında alınan kredileri zaman zaman geri ödemek güçleşebilmektedir. Aylık sabit geliri olan memurlar diğer çalışanlara göre daha kolay kredi alabilmekte. Peki memur kredi borcunu ödeyemezse ne olur?
Bankalar, kredi kullanan müşterilerine her ay borç miktarı ve yatırma vadesi konusunda bilgilendirici mesaj atarlar. Ödeme tarihi geçen borçlar için faiz işler ve banka arayarak kişileri durumdan haberdar eder. Kişinin ödeme yapmama konusunda ısrarcı olması birtakım sorunlara yol açmaktadır. Özellikle memur olarak görev yapan kişiler için kredi borcu daha büyük önem taşır. Memurlar, memuriyetlerine zarar gelmesi konusunda endişe duymaktadır. Kredi ödemesini yapmayan memurlar için nasıl bir süreç izlenir konusunda bilgi verdik.
90 Gün Sonunda Hukuki Süreç Başlar
İmzalanan kredi sözleşmesinde belirtildiği üzere; tüketicinin birbirini takip eden en az iki taksiti ödememesi halinde banka tüm borçların kapatılmasını talep eder. Memur yine ödeme yapmazsa 90 gün sonunda hukuki süreç başlar. Verilen 3 ayın sonunda kredi borcu ödenmezse maaş, banka hesabı ve taşınmazların haciz edilmesine dair süreçler başlatılır. Yasal takip olarak adlandırılan bu süreç avukatlar aracılığıyla yönetilir. Dolayısıyla memurun kredi borcuna ek vekalet masrafları eklenir.
Bankalar genellikle bu tür durumlarda müşteri ile anlaşma yoluna giderek borcun kapatılması için uğraşır. Ancak borcun yine de ödenmemesi halinde aylık taksitlerle haciz uygulanır.
Kredi borcunun ödenmemesi halinde memurun işte çıkarılması söz konusu olur mu diye baktığımızda, bu durum söz konusu değildir. Memurlar kredi borcunu ödeyemezse işten çıkarılmaz. Ancak alacağın tahsil edilmesi için her ay maaştan 1/4 oranında kesinti uygulanır.
Memurlar kredi borcunu ödemedikleri takdirde icraya verilebilir. İcraya verilen memur işten çıkarılmasa da bu durumu alışkanlık haline getirmesi, sürekli memur maaşına haciz gelmesi takdirinde kınama ve uyarı cezası alabilir.
Görevine devam eden memurların kredi borcu yukarıda belirtilen sorunlara yol açabilmektedir. Yeni memur olacak, memuriyet başvurusu yapacak vatandaşlar ‘kredi/ icra borcu olan kişiler memur olabilir mi’ sorusuna yanıt aramaktadır. Memuriyet başvurusu esnasında aday için güvenlik soruşturması yapılsa da borç durumunun araştırılması söz konusu değildir. Dolayısıyla kredi borcunun bulunması memur olmak için engel teşkil etmez. Ancak kişinin icra sebebiyle hapis cezası bulunuyorsa bu kapsamın dışında kalır.