İngiltere’de Dev Deniz Sürüngenine Ait Fosil Keşfedildi

Sıradaki içerik:

İngiltere’de Dev Deniz Sürüngenine Ait Fosil Keşfedildi

Yeni Keşfedilen Kara Delik, Yaklaşık 2 Bin Işık Yılı Uzaklıkta

28 okunma — 18 Nisan 2024 15:08
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 66210d31a831e

Aquila Takımyıldızı’nda Bulunan Kara Delik

Araştırmacılar, Salı günü yaptıkları açıklamada, Dünya’dan yaklaşık 2 bin ışık yılı uzaklıkta (kozmik açıdan nispeten yakın) Aquila takımyıldızında yeni tanımlanan bir kara delik bulunduğunu duyurdu.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia Misyonu ile Tespit Edildi

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia misyonunda yapılan gözlemler sayesinde bu kara deliğin etrafında dönen bir yıldıza sahip olduğu belirlendi. Kara deliğin kütlesini doğrulamak için Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili merkezli Büyük Teleskobu ve diğer yer merkezli gözlemevlerinden elde edilen veriler kullanıldı.

Çok Büyük ve Tuhaf Bir Kara Delik

Paris Gözlemevi’nde çalışan Fransız araştırma ajansı CNRS’den araştırma mühendisi Pasquale Panuzzo, “Bu kara delik sadece çok büyük değil, aynı zamanda birçok açıdan da çok tuhaf. Gerçekten görmeyi hiç beklemediğimiz bir şey” dedi.

Kara delikler, ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü yer çekimine sahip, olağanüstü yoğun nesnelerdir ve bu da onları tespit etmeyi zorlaştırır. Tek bir yıldızın çökmesi sonucu oluşan bu tür kara deliklere yıldız kara delikleri deniyor.

Yıldız, süpernova olarak adlandırılan ömrünün sonunda patladığında, bazı maddeleri uzaya fırlattı, geri kalanı ise şiddetli bir şekilde çökerek bir kara delik oluşturdu.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli