Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı Geliyor

Sıradaki içerik:

Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı Geliyor

Akdeniz’deki Balon Balıkları ve İnsan Sağlığına Etkileri

25 okunma — 17 Nisan 2024 21:08
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 6620102557833

Akdeniz’in Deniz Canlıları ve Balon Balıkları

Birleşmiş Milletler Çevre Programı verilerine göre Akdeniz, %20 ila 30’u endemik olmak üzere 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Yerli türlerin yanı sıra 1000’den fazla yabancı tür de sınırları içinde bulunmaktadır. Akdeniz’deki türlerin korunması için 1233 deniz koruma alanı bulunmaktadır.

İstilacı Balon Balığı ve İnsan Sağlığına Etkileri

Doğu Akdeniz’deki balon balığı ve turuncu benekli balon balığı kaynaklı fiziksel saldırı, zehirlenme ve ölüm vakaları Haziran 2004’ten Aralık 2023’e kadar incelendi. Balon balıklarının dokularında bulunan nörotoksin TTX, insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Dünyadaki balon balıklarının %28’i insan tüketimi için güvenli olmayan seviyelerde TTX içeriyor.

En Fazla Vaka Suriye ve Türkiye’de

En fazla zehirlenme vakası 64 kişiyle Suriye’den bildirilirken, Suriye ve Türkiye balon balıklarıyla ilgili en fazla vaka rapor edilen ülkeler oldu. Balon balığı kaynaklı en fazla ölümün meydana geldiği ülke ise Lübnan oldu. Türkiye’de 4 ölüm, 24 ölümcül olmayan zehirlenme ve 8 fiziksel saldırı vakası kaydedildi.

Balon Balığı ve İnsan Sağlığı

Zehir seviyesi yüksek balon balıklarının tüketilmesi ölüme neden olabilir. Zehirlenme semptomları TTX’in vücuda girişinden sonra ortaya çıkar ve genellikle 6 ila 24 saat içinde ölümle sonuçlanabilir. Balon balığı zehri, balığın eti başta olmak üzere tüm organlarında bulunur ve kesilip çıkarılamaz.

Kontrol ve Korunma Çalışmaları

Balon balıklarının kontrol altına alınması ve yerel biyoçeşitliliğin korunması için çalışmalar yürütülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı zehirli balon balığının avlanmasını teşvik etmek için önlemler almıştır. Balon balıklarının insanlar tarafından asla tüketilmemesi ve zehirlenme durumunda hemen tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli