Savunma ve Havacılık İhracatında Rekor: 876 Milyon Dolar!

Sıradaki içerik:

Savunma ve Havacılık İhracatında Rekor: 876 Milyon Dolar!

Multiple Skleroz (MS) Hastalığına Dikkat Çekmek: Belirtiler, Tedavi ve Önlemler

44 okunma — 03 Haziran 2024 21:25
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 665e0a8d41d27

MS Hastalığının Belirtileri ve Tanısı

Yorgunluk, baş dönmesi, dengesizlik gibi belirtiler asla hafife alınmamalıdır. Prof. Dr. Kadriye Ağan Yıldırım, MS hastalığının belirtilerini anlatıyor. Merkezi sinir sisteminde hasarlanma ile ortaya çıkan belirtiler arasında baş dönmesi, çift görme, uyuşma-his kaybı ve güçsüzlük bulunmaktadır. Ancak bu belirtiler direkt MS hastalığını göstermez, 24 saat boyunca devam etmeleri gerekmektedir.

MS Hastalığının Görülme Sıklığı ve Risk Faktörleri

Dünya genelinde 2 milyon 800 bin kişide bulunan MS hastalığı, Türkiye’de 70 bini aşkın kişiyi etkilemektedir. Genç yetişkinlerde sıkça görülen hastalık, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla rastlanmaktadır. Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler etkili olabilmektedir.

MS Hastalığının Tedavisi

Prof. Dr. Yıldırım, MS hastalığının atak tedavisi ve modifiye edici tedaviler olmak üzere iki ana başlık altında tedavi edildiğini belirtiyor. Atak tedavisinde kortizon uygulanırken, modifiye edici tedaviler hastalığın aktivitesine göre uygulanmaktadır. MS şu an için tamamen tedavi edilemese de yeni tedavi seçenekleri umut vaat etmektedir.

MS ile Yaşayanların Dikkat Etmesi Gerekenler

MS hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri, vitamin düzeylerini takip etmeleri, sigara kullanmamaları ve egzersiz yapmaları önemlidir. Ayrıca sıcak havalardan kaçınılması ve uyku düzenine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Dünya MS Günü gibi etkinliklerle toplumsal farkındalık yaratılarak hastalık hakkında bilinçlenme sağlanmalıdır. MS hastalığının belirtileri göz ardı edilmemeli ve erken teşhis için düzenli kontroller yapılmalıdır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli