Kaliteden Ödün Vermeyen Networkdry ile Kuru Temizleme

Sıradaki içerik:

Kaliteden Ödün Vermeyen Networkdry ile Kuru Temizleme

Türkiye Uzay Ajansı, İkinci İnsanlı Uzay Misyonu İçin Uzman Kadro Oluşturdu

140 okunma — 16 Şubat 2024 13:07
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 65cf33c5eb105

Ankara’da Kurulan Üs, Türkiye’yi Üst Lige Taşıyacak

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, gözler ikinci insanlı uzay seferine çevrildi. Bu seferde Ay’a gönderilecek aracın Ankara’da kurulacak üsten, uzay limanına kadar ülkeyi üst lige taşıyacak hedeflere ulaşabilmek için Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kadrosunda alanında uzman isimler görevlendirildi.

Uzay Takımı, Stratejik Projelere Odaklanacak

TUA’nın yönetimine, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) Müdürü Mehmet Nefes’in de aralarında olduğu uzman isimlerin yanı sıra DeltaV Uzay Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Alper Güzel de katıldı. Uzman kadro, bir yandan stratejik projelere odaklanırken diğer yandan toplumdaki uzay farkındalığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Milli Uzay Programı Hedeflerine Ulaşmak İçin Atamalar Yapıldı

Yapılan atamalar, Türkiye’nin uzay hedeflerine ulaşmasına ve küresel uzay ekonomisinde daha fazla pay sahibi olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. İkinci insanlı uzay misyonu, “Milli Uzay Programı” kapsamında planlanırken, TUA’nın güçlenen kadrosunun diğer hedeflerin hızla yerine getirilmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Program kapsamında Ay’a erişim sağlanması, yeni nesil uydu geliştirme, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirme, uzay limanı işletmesi kurma, uzay havası ve meteorolojisi alanında yetkinlik artırma, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi, uzay sanayisi ekosistemini geliştirme ve uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurma gibi hedefler bulunuyor.

Ay Araştırma Programı 2026’da Tamamlanacak

TUA’nın güçlü kadrosuyla birlikte, Ay Araştırma Programı’nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay’ın yörüngeden keşfi ve yüzeyle ilk temasın gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İkinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yüzeye bir gezici keşif aracının (rover) indirilmesi planlanıyor. Ayrıca, uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kurulması, alçak yörünge uydularına ilişkin milli üretim programının başlatılması ve kamu, akademi ve özel sektör projelerinin desteklenmesi gibi çalışmalar da sürdürülecek.

Bu adımların Türkiye’yi küresel uzay arenaında daha güçlü bir şekilde temsil etmesi ve gelecekteki uzay ekonomisinden daha fazla pay alması bekleniyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli