IAS’de hedef uluslararası iş birliklerini artırmak

Sıradaki içerik:

IAS’de hedef uluslararası iş birliklerini artırmak

İstanbul Ticaret Odası Yapay Zeka ve Robotlar Raporunu Açıkladı

26 okunma — 09 Mayıs 2024 15:21
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 663cbfc2193f1

İTOSAM’ın Raporuna Göre Türkiye’de Yapay Zeka ve Robotlar Yükselişte

İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından hazırlanan “Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zeka, Robotlar ve Gelişen Ülkeler” raporunun sonuçları açıklandı. Rapor, akıllı otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle ortaya çıkan dönüşümleri ve uluslararası rekabeti detaylı bir şekilde ele aldı.

Türkiye’de Yapay Zeka Gelişmeleri

Rapora göre, Türkiye’de 2000 yılında 5 olan yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısı, 2023’te 1012’ye, 2024’te ise 1195’e yükseldi. Makine öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayar görüşü, sinir ağları, doğal dil işleme, pekiştirmeli öğrenme ve otonom mobil robotlar gibi kavramlar da araştırma kapsamında değerlendirildi.

Sektörlere Göre Yapay Zeka Kullanımı

Raporda, yapay zekayı en çok kullanan sektörler arasında bilgi teknolojileri ve hizmetleri, yazılım geliştirme, medya, eğitim, sağlık, işletme danışmanlığı ve hizmetleri, endüstriyel otomasyon, finansal hizmetler, araştırma hizmetleri ve biyoteknoloji yer aldığı belirlendi.

Türkiye’nin Robot Stoku

Raporda Türkiye’nin 22.735 endüstriyel robotla dünya genelinde en fazla robot stokuna sahip 18. ülke olduğu vurgulandı. Endüstriyel robot stok sayısının 2025’te yıllık yüzde 10 artışla 5 milyon 227 bine ulaşması beklenirken, Çin 1 milyon 501 bin endüstriyel robotla listenin başında yer alıyor.

İTOSAM’dan Önemli Tavsiyeler

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapay zeka ve robotikte yetişmiş insan gücünün Türkiye’de tutulması için üniversitelerde yeni bölümler açılması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, İTO’nun yapay zeka uygulamalarını geliştiren girişimcilere destek verdiğini belirterek, teknolojinin sektörlerdeki etkilerini ve fırsatları değerlendirdi.

Yapay zeka ve robotlar, bir yandan iş gücü ihtiyacını azaltırken diğer yandan yeni fırsatlar ve istihdam alanları yaratabileceği belirtiliyor. Türkiye’nin bu teknolojilere yatırım yaparak rekabet gücünü artırması ve geleceğe hazırlanması önem taşıyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli