Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
IAS’de hedef uluslararası iş birliklerini artırmak
İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından hazırlanan “Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zeka, Robotlar ve Gelişen Ülkeler” raporunun sonuçları açıklandı. Rapor, akıllı otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle ortaya çıkan dönüşümleri ve uluslararası rekabeti detaylı bir şekilde ele aldı.
Rapora göre, Türkiye’de 2000 yılında 5 olan yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısı, 2023’te 1012’ye, 2024’te ise 1195’e yükseldi. Makine öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayar görüşü, sinir ağları, doğal dil işleme, pekiştirmeli öğrenme ve otonom mobil robotlar gibi kavramlar da araştırma kapsamında değerlendirildi.
Raporda, yapay zekayı en çok kullanan sektörler arasında bilgi teknolojileri ve hizmetleri, yazılım geliştirme, medya, eğitim, sağlık, işletme danışmanlığı ve hizmetleri, endüstriyel otomasyon, finansal hizmetler, araştırma hizmetleri ve biyoteknoloji yer aldığı belirlendi.
Raporda Türkiye’nin 22.735 endüstriyel robotla dünya genelinde en fazla robot stokuna sahip 18. ülke olduğu vurgulandı. Endüstriyel robot stok sayısının 2025’te yıllık yüzde 10 artışla 5 milyon 227 bine ulaşması beklenirken, Çin 1 milyon 501 bin endüstriyel robotla listenin başında yer alıyor.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapay zeka ve robotikte yetişmiş insan gücünün Türkiye’de tutulması için üniversitelerde yeni bölümler açılması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, İTO’nun yapay zeka uygulamalarını geliştiren girişimcilere destek verdiğini belirterek, teknolojinin sektörlerdeki etkilerini ve fırsatları değerlendirdi.
Yapay zeka ve robotlar, bir yandan iş gücü ihtiyacını azaltırken diğer yandan yeni fırsatlar ve istihdam alanları yaratabileceği belirtiliyor. Türkiye’nin bu teknolojilere yatırım yaparak rekabet gücünü artırması ve geleceğe hazırlanması önem taşıyor.