Paris, 100 Yıl Sonra Olimpiyat Oyunlarına Ev Sahipliği Yapacak

Sıradaki içerik:

Paris, 100 Yıl Sonra Olimpiyat Oyunlarına Ev Sahipliği Yapacak

Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim ve Öğrencileri Uzayda Astronotların Sağlığını Koruyacak Yenilikçi Çalışmalar Yürütüyor

49 okunma — 25 Nisan 2024 10:08
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 662a017a58294

Uzayda Radyasyondan Koruyucu Krem Geliştirildi

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya gönderilmesi sonrasında, Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim ve öğrencileri, astronotların uzayda radyasyondan korunması için akrep derisinden krem geliştirdi. Bu krem, astronotların uzay yürüyüşlerinde yüz ve ellerini radyasyondan korumayı hedefliyor.

Radyasyon ve Ultraviyole Işığı Geçirmeyen Akrep Derisinden Geliştirilen Krem

Prof. Dr. Değim, akrep derisinin ultraviyole ışığı ve radyasyonu yansıttığını belirtirken, geliştirdikleri krem sayesinde astronotların radyasyon ve ultraviyole ışığından korunmasını sağladıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalar, astronotların dünyadakilere göre 10 ila 50 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığını gösterdi.

Uzayda İlaçların Stabilitesi ve Formülasyonu üzerine Çalışmalar

Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, Hava ve Uzay Eczacılığı alanında ders vermeye başladıklarını ve uzaya giden insanların vücudunda meydana gelen değişiklikler ile ilaç ihtiyaçları üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Uzay aracında ilaçların radyasyona, titreşime ve basınç değişikliğine maruz kalması nedeniyle ilaç formülasyonlarının dikkatli bir şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Astronotların Temizlik İhtiyaçları için Kuru Şampuan Geliştirildi

Uzay görevlerinde su kaynaklarının sınırlı olması sebebiyle kuru şampuanın önemli bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Değim, öğrencileri tarafından geliştirilen boneli kuru şampuanın, astronotların saçlarını temizlemelerine olanak sağladığını ve su kullanımına gerek olmadan pratik bir şekilde kullanılabildiğini söyledi.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli