Navitas Spa Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ergün: Türk Hamamı ve Spa Turizminin Öncüsü

Sıradaki içerik:

Navitas Spa Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ergün: Türk Hamamı ve Spa Turizminin Öncüsü

NOAA’nın Güneş Patlaması Uyarısı: İletişimde Aksamalar Olabilir

43 okunma — 25 Mart 2024 13:09
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 66014d4ad999a

NOAA’nın Uyarısı

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Colorado’daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, cumartesi günü Güneş’teki patlamanın etkileriyle ilgili bir uyarı yayınladı. Uyarıda, endişe verici bir durum olmadığı belirtilirken kutup ışıklarının görülebileceği ancak iletişimde aksamalar yaşanabileceği vurgulandı.

İletişimde Olası Aksamalar

NOAA’nın uyarısına göre, Güneş’teki patlama nedeniyle yaşanacak jeomanyetik fırtına, yüksek frekanslı radyo yayınlarında kesintilere neden olabilir. Bu durum, trafik kontrol kuleleriyle iletişim kuran uçaklar gibi sistemlerde aksamalara yol açabilir. NOAA’dan Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini belirtti.

Kutup Işıkları ve Fırsatlar

Lash, ayrıca fırtına nedeniyle uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte sorun yaşayabileceğini ifade etti. Ancak, kutup ışıkları meraklıları için bu durumun gökyüzünü aydınlatan harika bir fırsat olduğunu da ekledi. Daha yüksek enlemlerdeki bölgelerde geceleyin açık bir gökyüzü varsa, kutup ışıklarını gözlemlemek için ideal bir zaman olabilir.

Jeomanyetik Fırtınaların Sıklığı

Her 11 yılda bir Güneş’in manyetik alanının değiştiğini ve bu dönemlerde Güneş aktivitesinin değiştiğini belirten Lash, bu zamanlarda Dünya’ya birkaç kez jeomanyetik fırtınaların vurabileceğini söyledi. Özellikle son yılların en büyük Güneş patlamasının yaşandığı aralık ayında radyo iletişiminin kesintiye uğradığı hatırlatıldı.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli