Manchester City’nin Menajeri Pep Guardiola, OKX’in “Benim Kumaşım” Etkinliğinin Son Videosunda

Sıradaki içerik:

Manchester City’nin Menajeri Pep Guardiola, OKX’in “Benim Kumaşım” Etkinliğinin Son Videosunda

Türkiye’nin Kredi Notu Yükseldi, CDS ve TL Varlıklara Olan İlgi Artıyor

20 okunma — 09 Mayıs 2024 20:12
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 663d0411b8ca5

Türkiye’nin Risk Priminde Olumlu Yönde Değişim

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi ve TL varlıklara olan ilginin artmasıyla, Türkiye’nin risk primi olumlu yönde etkileniyor. Bu durum aynı zamanda fonlama maliyetlerindeki iyileşmeyi de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 276 baz puana indi. Böylece CDS, Kovid-19 salgını öncesi seviyeye dönmüş oldu.

Analistlerin Değerlendirmeleri

Analizciler, Türkiye’nin yurt dışı swap kanallarını açarak uluslararası yatırımcılara yönelik attığı adımların etkili olduğunu belirtiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan güven ve öngörülebilirliğin Türkiye ekonomisine ve dış finansmana olumlu yansıdığını vurgulayarak, “2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti.” açıklamasında bulundu.

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Değerlendirmeleri

Standard & Poor’s (S&P), geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti. S&P, Türkiye’de para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini, portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını ve enflasyonun düşeceğini öngördü. Fitch Ratings ve Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken not görünümlerini olumlu yönde revize etmişti.

Gelecek Döneme İlişkin Öngörüler

Analistler, enflasyonun kalıcı olarak düşmesi ve cari açığın azalması durumunda, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırabileceğini öngörüyor. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası finansmana erişimini artırarak ekonomik büyümeyi destekleyebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli