Prof. Dr. Yıldırım, Munzur Vadisi’nde Yeni Bir Bitki Türü Keşfetti

Sıradaki içerik:

Prof. Dr. Yıldırım, Munzur Vadisi’nde Yeni Bir Bitki Türü Keşfetti

Türk Bilim İnsanları, Uzayda Bitki Toleransını İnceleyecek

114 okunma — 03 Ocak 2024 15:09
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 65954e7daad95 01AHXM

Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Uzay İstasyonu İşbirliğiyle Gerçekleştirilecek

Yüksek tuzlu ortamlara dayanıklı bitkinin uzaydaki toleransı sınanacak

Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan liderliğindeki bir ekip, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday ile birlikte yürüttüğü bir deney ile yüksek tuzlu ortamlara dayanıklı bitkinin uzaydaki toleransını inceleyecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deney Türkiye’de devam edecek

Prof. Dr. Türkan, yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deneyin Türkiye’de devam edeceğini belirtti. Deney kapsamında bitkinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ile mikro yerçekimi arasındaki ilişkinin ortaya konması hedefleniyor.

Endemik bir bitki türü ilk kez uzay ortamında denenecek

Prof. Dr. Türkan, bu deneyin, uzay ortamında bitki toleransının incelendiği ilk çalışma olacağını ifade etti. Ayrıca, bitkinin yüksek tuzluluğa dayanma özelliğinin, Ay ve Mars gibi gezegenlerde kurulması planlanan üslerde tuz ve metal içeren toprakların iyileştirilmesi ve atıkların arıtılması için kullanılabileceğini söyledi. Bitki ayrıca lityum ve bor gibi ağır metaller ve diğer çevresel streslere karşı da toleranslı olduğundan, gelecekte yapılacak deneylerde de kullanılabilecek.

Bu bilimsel misyon, ülkemize ait dünyada model olarak kabul edilen endemik bir bitki türü ile uzay ortamında deney yapılacak olması bakımından büyük bir öneme sahip.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli