Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Soruları Yanıtladı

Sıradaki içerik:

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Soruları Yanıtladı

Gezeravcı, ISS’teki Deneylerine Devam Ediyor

104 okunma — 28 Ocak 2024 21:10
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 65b69882a15dd jFf6tT

Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencilerinin Önerdiği Deneyi Gerçekleştirdi

Gezeravcı, ISS’te kalacağı 14 gün boyunca üzerinde çalışacağı 13 deneyi plana uygun şekilde uygulamaya devam ediyor. Bugün Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan ve öğretmenleri Birsen Geçer’in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini hayata geçirdi. Propolis, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan, haricen kullanılmasında herhangi yan etkisi bulunmayan bir madde olarak biliniyor.

TUA’dan Gezeravcı’nın Deneylerine İlişkin Yeni Sözlük

Deneyde, bilim misyonuyla propolis maddesinin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisi araştırılacak. Kontrol ve deney grupları oluşturularak propolisin antibakteriyel etkisi test edilecek, sonuçların yer çekimli ortam ile benzer sonuçlar verip vermeyeceği karşılaştırılacak.

Gezeravcı, Bugüne Kadar 7 Deney Gerçekleştirdi

ISS’ye ulaştığı günden bu yana Gezeravcı, 7 deneyi hayata geçirdi. Bunlardan biri olan “gMetal” deneyi, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlamaktadır. Diğer deneyler arasında “EXTREMOPHYTE”, “CRISPR-GEM”, “UzMAn”, “ALGALSPACE”, “VOKALKORD” ve “OKSİJEN SATURASYONU” bulunmaktadır. Bu deneyler, uzayda yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesi, çevresel kontrollerin sağlanması ve insanların uzayda yaşaması için yeni bitkilerin yetiştirilmesi gibi konuları araştırmaktadır.

Gezeravcı, ISS’teki deneylerine devam ederek, uzay ortamında bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli