NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nden Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Uyarısı

Sıradaki içerik:

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nden Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Uyarısı

AlphaFold 3: Biyoloji ve Yapay Zeka’nın Buluşması

66 okunma — 11 Mayıs 2024 13:09
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 663f43ef96e49

AlphaFold 3, Proteinlerin Ötesinde Moleküllerin Yapılarını Tahmin Ediyor

AlphaFold’un önceki versiyonları sadece protein yapıları üzerinde çalışırken, AlphaFold 3 DNA, RNA ve ligand gibi daha küçük molekülleri de modelleyerek bilimsel kullanım alanını genişletiyor.

Yüzde 50 Daha İyi Tahmin Doğruluğu

DeepMind’e göre, AlphaFold 3 önceki modellere kıyasla %50 daha iyi tahmin doğruluğuna sahip. Bu gelişme, önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Biyoloji ve Yapay Zeka Entegrasyonu

DeepMind CEO’su Demis Hassabis, AlphaFold 3’ü “Yapay zeka kullanarak biyolojiyi anlamak ve modellemek için atılmış bir adım” olarak tanımlıyor.

Moleküler Yapılardan Oluşan Kütüphane

AlphaFold 3’ün, moleküler yapılardan oluşan bir kütüphanesi bulunuyor. Araştırmacılar, istedikleri moleküllerin listesini girerek yeni yapının 3 boyutlu modelini oluşturmak için bu kütüphaneden faydalanabiliyor.

Sorumlu Dağıtım ve Güvenlik

Google, AlphaFold 3’ü sorumlu bir şekilde dağıtmak için bilim topluluğu ve politika liderleriyle işbirliği yaparak güvenlik önlemleri alıyor.

Google tarafından yayınlanan bir makalede, bazı biyogüvenlik uzmanlarının yapay zeka modellerinin tehdit aktörlerinin potansiyel engellerini azaltabileceği, ancak aynı zamanda bu tür teknolojilerin kötü niyetli kişilerin zararlı patojenler ve toksinler üretmelerine olanak tanıyabileceği belirtiliyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli