Ümit Milli Futbol Takımı İskoçya’yı 2-1 Mağlup Etti

Sıradaki içerik:

Ümit Milli Futbol Takımı İskoçya’yı 2-1 Mağlup Etti

İnsan Cildinden Esinlenen Elektronik Deri Geliştirildi

55 okunma — 11 Haziran 2024 10:12
avatar

Oyun Haber

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

image 6667f8ccb387d

İnsan Derisine Benzer Algılama Yeteneği

İnsan derisindeki reseptörler, dokunulan yerdeki kuvveti ve gerilimi algılama becerisine sahiptir. Bu doğal mekanizmadan esinlenen araştırmacılar, insan cildinin üç katmanı olan epidermis, dermis ve hipodermise sahip bir elektronik deri geliştirdi.

Çin’den Yenilikçi Bir İcad

Çin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği bu elektronik deri, algılama becerisiyle türünün ilk örneği olarak nitelendiriliyor. Science adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmaya göre, bu deri yüzeydeki basınç, sürtünme ve gerilmeyi aynı anda çözümleyerek algılayabiliyor.

Derinin Yapısı ve İşleyişi

Araştırmacılar, yara bandı gibi parmağa takılabilen bu derinin üç boyutlu yapısında, dış uyaranları algılayabilen çok sayıda reseptör bulunduğunu belirtiyor. Sensörlerin topladığı sinyaller, bir dizi iletim ve ayıklama işleminden geçtikten sonra derin öğrenme algoritmalarıyla birleştirilerek nesnelerin sertliğini ve şeklini doğru bir şekilde saptıyor.

Çeşitli Alanlara Katkı Sağlayacak Potansiyel

Yeni teknolojinin, insansı robotlardan biyomedikal teşhise kadar birçok alanda katkı sağlaması bekleniyor. Çalışmanın sorumlu yazarı Zhang Yihui, “Elektronik deri, tıp alanında kullanılan robotların parmak uçlarına takılarak erken aşamalarda isabetli teşhis ve müdahaleler yapma potansiyeli taşıyor” diyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli