--:--:--

Nielsen’den Grönland Açıklamaları

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Nielsen’den Grönland Açıklamaları






Nielsen’den Grönland Açıklamaları | Trump, Davos, NATO, Anlaşma Çerçevesi ⏬👇

Nielsen, Grönland‘ın başkenti Nuuk‘ta uluslararası medyanın da katıldığı basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump‘ın İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘ndaki açıklamalarını değerlendirdi. Grönland’ın Danimarka Krallığı, Avrupa Birliği (AB) ve NATO‘ya olan bağlılığını yineleyen Nielsen, “Her gece yaşadığınız yerin ele geçirileceğine dair tehditler almak durumu daha da zorlaştırıyor. Bir Grönlandlı olduğunuzu düşünün, medyada her gün birisinin özgürlüğünüzü elinizden almak istediğini görüyorsunuz.” dedi.

Nielsen, Trump ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte‘nin dün Davos‘taki görüşmesini de değerlendirerek, Rutte’nin Danimarka veya Grönland adına müzakere edemeyeceğini belirtti. Trump’ın, Rutte ile görüşmesinin ardından Grönland konusunda bir “anlaşma çerçevesi” oluşturduklarına dair yaptığı açıklamaya ilişkin Nielsen, söz konusu anlaşmanın içeriğini bilmediğini söyledi.

Nielsen, Arktik‘teki güvenliğin korunabilmesi için NATO‘nun bölgede daha fazla varlık göstermesini istediklerini aktararak, “Birçok şeyi müzakere etmeye hazırız ancak egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir. Toprak bütünlüğümüz ve sınırlarımız kesinlikle kimsenin geçmemesi gereken kırmızı bir çizgidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump‘ın Grönland konusunda askeri seçeneğin gündemde olmadığına dair açıklamasını ise memnuniyetle karşıladıklarını belirten Nielsen, yine de Trump’ın devam eden söylemlerinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

ABD ile NATO‘nun Grönland‘a ilişkin “anlaşma çerçevesi” ABD Başkanı Trump, 17 Ocak’ta, ABD‘nin Grönland‘ı almasına karşı çıktıkları gerekçesiyle Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Finlandiya‘dan ithal edilen mallara 1 Şubat’tan itibaren yüzde 10 tarife getirileceğini, 1 Haziran’da bu oranın yüzde 25’e çıkarılacağını duyurmuştu.

Davos‘taki temasları kapsamında 21 Ocak’ta NATO Genel Sekreteri Rutte ile Grönland konusunda bir “anlaşma çerçevesi” oluşturduklarını ve bu kapsamda 1 Şubat’ta 8 Avrupa ülkesine uygulanması planlanan gümrük tarifelerini durdurduğunu açıklamıştı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Trump, Rutte ile görüşmesine ilişkin, “Bu görüşme sonucunda, Grönland ve tüm Arktik Bölgesi ile ilgili gelecekte yapılacak bir anlaşmanın çerçevesini oluşturduk. Bu çözüm hayata geçerse, ABD ve tüm NATO ülkeleri için harika bir çözüm olacaktır.” değerlendirmesini yapmıştı.

Trump ayrıca, Grönland ile ilgili “Altın Kubbe” savunma sistemi konusunda ek görüşmeler yapılacağını ve tüm sürecin Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Özel Temsilcisi Steve Witkoff uhdesinde yürütüleceğini ifade etmişti.


Yorum Yap

Benzer Haberler
Meloni: Trump ile olan tartışmayı körüklemek niyetinde değilim
Meloni: Trump ile olan tartışmayı körüklemek niyetinde değilim
Trump, İran’ın uzun süre silah denetimlerini kabul edeceğini ileri sürdü
Trump, İran’ın uzun süre silah denetimlerini kabul edeceğini ileri sürdü
Trump, “İran’ın nükleer tehdidiyle alakadar olmadığı” için Meloni’ye yüklendi
Trump, “İran’ın nükleer tehdidiyle alakadar olmadığı” için Meloni’ye yüklendi
Petro’dan Trump’a ‘İsrail’in Lübnan’a saldırılarını durdurun’ çağrısı
Petro’dan Trump’a ‘İsrail’in Lübnan’a saldırılarını durdurun’ çağrısı
İran: İsviçre’de yapılacak görüşme önümüzdeki günlere planlanıyor
İran: İsviçre’de yapılacak görüşme önümüzdeki günlere planlanıyor
Trump, İsrail’in İran’a “küçük çaplı” saldırısına karşı çıkmayabileceğini söyledi
Trump, İsrail’in İran’a “küçük çaplı” saldırısına karşı çıkmayabileceğini söyledi
Türkiye'nin Eğlenceli Oyun Haberi
Oyun Haber TR

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları OYUN HABER TR 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması