Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
THE GUIDE MAGAZIN Dergisi Vizyon Ödülleri Gecesi 24 Aralık’ta
Bilim insanları, görüntüdeki parlak oval şeklin, yıldızın çevresini saran tozlu bir koza olduğunu düşünüyor. Bu durum, yıldızın yaşamının son aşamalarında olduğunu ve bir süpernova patlaması öncesinde büyük miktarda madde saçtığını gösteriyor.
ESO’nun Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan Çok Büyük Teleskop Interferometresi (VLTI) üzerindeki GRAVITY adlı cihaz sayesinde bu olağanüstü görüntü elde edildi. GRAVITY, dört teleskoptan gelen ışığı birleştirerek benzersiz bir çözünürlük sağlıyor.
Yıldızın parlaklığında son 10 yılda belirgin bir azalma tespit edilirken, Almanya’daki Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü’nden Gerd Weigelt, bu durumun bir yıldızın yaşam döngüsünü gerçek zamanlı olarak izlemek için nadir bir fırsat sunduğunu belirtti.
Güneş’in iki bin kat boyutunda bir dev olan WOH G64, yaklaşık iki bin Güneş büyüklüğünde bir kırmızı süperdev olarak biliniyor. Yıldızın çevresindeki tozlu koza ve halkalı yapı, yaşamının son nefeslerini verirken saçılan maddeden oluşuyor olabilir.
Görüntüde görülen uzamış koza şeklinin sürpriz olduğu belirtilirken, bu durumun henüz keşfedilmemiş bir eş yıldızın etkisiyle oluşabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, daha fazla gözlem yapılması gerektiğini belirterek bu alandaki araştırmaları sürdürüyor.
Bu önemli bulgular, Astronomy and Astrophysics dergisinin 21 Kasım 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Astronomlar, ilk kez Samanyolu dışındaki bir galakside yer alan bir yıldızın yakın çekim görüntüsünü elde etti ve Büyük Macellan Bulutu’ndaki WOH G64 adlı yıldızın bir süpernova patlaması öncesinde olduğunu düşünüyor.