Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Fenerbahçe’nin Teknik Direktörü Mourinho’dan Flaş Açıklamalar
ABD merkezli Wired dergisi, yapay zeka destekli arama motorlarının ırkçı içerikleri yaygınlaştırdığını ortaya koyan bir makale yayımladı. Google, Microsoft ve Perplexity gibi şirketlerin yapay zeka sistemlerinin, beyazların genetik üstünlüğünü savunan bilim dışı verilere dayalı yanıtlar ürettiği iddia edildi.
İngiltere merkezli “Hope Not Hate” grubunun araştırmacısı Patrik Hermansson’ın çalışmalarına dayanan bu iddialara göre, Google’ın “AI Overviews” özelliği, beyaz üstünlüğünü savunan eski bir veri setine dayalı sonuçlar veriyor. Benzer şekilde, Microsoft Copilot ve Perplexity gibi sistemlerin de ırkçı içerikleri kullandığı tespit edildi.
Bilişim uzmanı Tolga Mürtezaoğlu, yapay zekanın ırkçı veya önyargılı davranmasının nedenini öğrenme yöntemlerindeki temel sorunlara bağlı olduğunu belirtiyor. Yapay zeka sistemlerinin tarafsız olmadığını vurgulayan Mürtezaoğlu, öğrendiği önyargıları yansıttığını ifade ediyor.
Mürtezaoğlu, MIT araştırmacısı Joy Buolamwini’nin yaptığı çalışmayı örnek göstererek, yapay zeka sistemlerindeki algoritmik önyargıları vurguluyor. Örneğin, Twitter’ın fotoğraf sınıflandırma algoritmalarının siyah ve beyaz insanları farklı şekilde tanıdığını hatırlatıyor.
Yapay zeka, teknolojinin geleceği olarak görülse de Mürtezaoğlu’na göre bu teknolojinin henüz olgunlaşmadan yaygın olarak kullanılması riskler içermektedir. Yapay zeka sistemlerinin önyargıları pekiştirebileceği ve yanlış bilgileri doğruymuş gibi algılayabileceği uyarısında bulunuyor.
Yapay zekanın güvenli ve önyargısız bir şekilde çalışabilmesi için şeffaflık, etik ve adaletin ön planda olması gerektiğini vurgulayan Mürtezaoğlu’nun uyarıları, teknoloji ile insanlık arasındaki güvenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.