PlayStation 5 Kullanıcı Arayüzü Tanıtıldı

Sıradaki içerik:

PlayStation 5 Kullanıcı Arayüzü Tanıtıldı

Remastered Oyun Ne Demek?

1774 okunma — 15 Ekim 2020 19:44
avatar

Oyuncu

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Remastered Oyun Ne Demek? yazısının öne çıkarılan görseli

Son zamanlarda oyun dünyasında sıklıkla remastered ve remake kavramlarını duymaya bşaladık. Remasteredın ne olduğundan bahsetmeden önce bu iki kelimenin anlamlarını açıklayalım ve remastered ve remake arasındaki farkı anlayalım.

Remastered: Eski versiyon oyun, film aklına gelebilecek her şeyin arındırılmış temizlenmiş olarak servis edilmesidir. Kısacası makyajlanmış halidir. Sıfırdan kod yazmak yerine bazı kodların güncellenmesidir.

Remake: İngilizce anlamındaki gibi “yeniden yapım” yani tamamen sıfırdan yazılarak yapılan üründür. Sıfırdan başlaması genellikle oyunlarda karşılaştığımız bir durumdur. Resident Evil 2 Remake gibi sıfırdan günümüz teknolojisi ile yazılmasıdır.

Kısaca kıyaslamak gerekirse remastered uygulanan bir oyunun grafikleri iyileştirilir, remake uygulanan bir oyun ise sıfırdan yepyeni bir oyun olur.

Remastered Nedir?

Remastered, oyunun grafiklerinin ve kimi zaman da seslerinin yenilenmiş sürümüdür. Genelde eski sürüm için çıkmış tüm eklentileri (DLCleri) bünyelerinde barındırsalar ve teknik özellikleri bakımından eskiye kıyasla daha iyi olsalar da yeni oyun sayılmazlar. Eğer bir oyunun ilk sürümünü aynı zamanda remastered sürümünü oynarsanız şunları fark edersiniz:

  • Bölümler aynı.
  • Eşyaların, düşmanların ve diğer karakterlerin konumları aynı.
  • Görevler aynı.
  • Oynanış ve oyunun ilerleyişi aynı.
  • Grafikler, yeni konsollara uygun olarak iyileştirilmiş.

Çoğunlukla 1 yahut 2 jenerasyon önceki konsol oyunlarının remastered sürümünü görürüz. Çünkü bu oyunlar, oyuncular tarafınca henüz unutulmamış olan oyunlardır. Bundan dolayı firmalar, remastered sürümleri için fazla reklam/tanıtım maliyetine girmezler, “önceden beğendiğiniz oyunu daha güzel hale getirdik” mantığı büyük rol oynar. Bunun dışında remastered oyunlar, genel hatlarıyla bakıldığında yalnızca grafiksel yenilikler getirdikleri için yapımları yeni/sıfır oyunlara nazaran daha düşük maliyetli olurlar.

Ayrıca remastered ve remake arasındaki farkı ve oyunun ilk çıktığı orijinal halini aşağıdaki fotoğrafta daha net görebilirsiniz.

original vs remake vs remaster

Remastered olan oyunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

Bir Oyun Hem Remake Hem Remastered Olabilir Mi?

Kulağa birazcık ilginç gelse de evet, bir oyuna remake uygulaması yapılırken aynı zamanda remastered uygulamasıda yapılabilir. Bunu bir örnek vererek anlatayım. İlk Resident Evil oyunu 1996 senesinde Playstation 1 ve sonradan PC ve öteki konsollar için çıktı. Bu oyunun remake sürümü olan Resident Evil Remake ise 2002 senesinde Nintendo Gamecube için çıktı. 2002 senesinde çıkan Resident Evil Remake ise 2015 senesinde HD desteği alarak PC, Playstation 3 ve Xbox 360 için çıktı (ondan sonra Playstation 4 ve Xbox One da geldi). Gördüğünüz gibi Resident Evil hem remake hemde remastered görmüş bir yapımdır.

Remastered Oyun Ne Demek? yazımız ve bunun gibi birçok teknoloji haberleri için Oyunhabertr’yi takipte kalın.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli