Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
‘AP’nin İç Pazar Komitesi ve Sivil Özgürlükler Komitesi’nden Yapay Zekâ Yasası Kararı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ocak ayında günlük ham petrol üretimi bir önceki aya göre 350 bin varil azalarak yaklaşık 26 milyon 340 bin varile geriledi. OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, ocak ayında üretim en fazla Libya, Kuveyt, Irak ve Cezayir’de azaldı.
Ocak ayında üretimin en çok arttığı ülkelerin başında Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı. Bu ülkeyi OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan izledi. Günlük petrol üretimi Libya’da 162 bin varil, Kuveyt’te 109 bin varil, Irak’ta 98 bin varil ve Cezayir’de 46 bin varil azaldı. Aynı dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’nin günlük üretimi 31 bin varil, Suudi Arabistan’ın üretimi ise 25 bin varil arttı.
OPEC’in ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak yüzde 25,9 oldu. Bu yıl OPEC’e olan ham petrol talebinin geçen yıla kıyasla günlük 1 milyon varil artması ve 28,4 milyon varile yükselmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise günlük 28,8 milyon varile çıkması öngörülüyor.
Dünya genelindeki sondaj kuyusu sayısı ocak ayında 63 adet artarak 1864’e çıktı. OPEC üyesi ülkelerdeki sondaj kulelerinin sayısı 12 adet artarken, OPEC dışı ülkelerde ise 51 adet artış oldu.
Bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile yükselmesi tahmin ediliyor. Petrol talebindeki büyümenin hava yolu ve kara yolu ulaşımı ile sanayi, inşaat ve tarım faaliyetlerindeki artıştan kaynaklanacağı öngörülüyor. Çin ve Orta Doğu gibi OECD dışı ülkelerdeki kapasite artışlarının ve petrokimya marjlarının da talep üzerinde etkili olması bekleniyor. 2025 yılında ise günlük 1 milyon 850 bin varil artışla küresel talebin 106 milyon 250 bin varile çıkması öngörülüyor. Bu artışın günlük 100 bin varilini OECD ülkeleri, 1 milyon 740 bin varilini ise OECD dışı ülkeler sağlayacak.