Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
TFF’den Yapılan Açıklama ile Futbolcu Uygunluklarında Değişiklikler
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Perseverance keşif aracının yeni bir bulgusunu duyurdu. Bilim insanları, milyarlarca yıl önce mikrobik yaşama ev sahipliği yapmış olabileceğine dair işaretler taşıyan bir kaya tespit etti.
Bilim insanları, Büyük Kanyon’daki bir şelaleden esinlenerek “Cheyava Şelalesi” adını verdikleri kaya üzerindeki analizlerde, Mars’ın geçmişte mikroskobik yaşama ev sahipliği yapmış olabileceğine dair ilginç özellikler keşfettiler. Kayanın üzerinde yapılan analizler, eski yaşam tanımına uyan izler taşıdığını gösterdi.
Perseverance gezgini, keşfettiği alanda milyarlarca yıl önce su ve yaşam bulunabileceğine dair izler taşıyan Cheyava Şelalesi’ni inceledi. Aletlerin analizleri, kaya üzerinde milyarlarca yıl önce akan su bulunduğunu ve muhtemelen yaşam formları tarafından oluşturulan kimyasal izler ve yapılar sergilediğini ortaya koydu.
Perseverance gezginindeki SHERLOC cihazı, Cheyava Şelalesi’nde organik bileşiklerin varlığını tespit etti. Bunlar, mikrobik yaşamın enerji kaynağı olarak kullanabileceği kimyasal reaksiyonları gösteren belirgin renkli noktalar ve yaşam için gerekli olan suyun izlerini taşıyor.
Kayanın üzerinde leopar desenine benzeyen siyah maddelerle çevrili düzensiz şekilli beyaz lekeler bulunuyor. PIXL cihazı, bu bölgelerde demir ve fosfat içeren madde tespit etti. Bilim insanları, bu özelliklerin genellikle yeraltında yaşayan mikropların fosilleşmiş kalıntılarıyla ilişkilendirildiğini belirtiyor.
Kristallerle oluşmuş olabilecek leopar desenleri ve diğer izler, biyolojik olmayan süreçlerle de ilişkilendirilebileceği üzerinde duruluyor. Bilim insanları, antik yaşama dair kesin bulgular elde etmek için ilave araştırmaların yapılması gerektiğini vurguluyor.