2022 Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar?

Sıradaki içerik:

2022 Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar?

Milletvekili Maaşları 2022

516 okunma — 06 Mart 2022 18:00
avatar

enuygunkredi

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

milletvekili-maaslari-2022

İşçilere, memurlara ve emeklilere gelen zamların ardından maaşları en fazla merak edilen mesleklerden biri de milletvekilleri. Bu yazımızda cevaplayacağımız sorular, “Milletvekili maaşları ne kadardır?” “Milletvekili ne iş yapar?” ve “Milletvekili nasıl olunur?” gibi sorular olacak.

Milletvekili Ne İş Yapar?

Milletvekilleri, demokrasi ile yönetilen ülkelerde halkı temsil eden meclis üyeleridir. Milletvekilleri, yapılan seçimlerde oy çokluğu ile seçilen partilerde görev alır. Herhangi bir parti çatısında yer almayan milletvekilleri, genel seçimlerde bağımsız aday olabilirler ve herhangi bir partiye üye olmadan milletvekilliği yapabilirler. 2020 yılı itibariyle TBMM’de görev yapan milletvekili sayısı 600’dür. Milletvekilleri anayasada mevcut olan yasaların kaldırılmasında ya da düzenlenmesinde rol oynarlar. Bunun dışında milletvekilleri yeni yasaların yürürlüğe girmesinden de sorumludur. Milletvekillerinin bir diğer sorumluluğu meclisin açık olduğu zamanlarda Bakanlar Kurulu’nu denetlemek ve diğer ülkeler ile yapılacak anlaşmaların maddelerini belirlemektir.

Milletvekili Nasıl Olunur?

Bir partiden milletvekili olmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey bir siyasi partiye adaylık başvurusunda bulunmaktır. Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Kadınlar genelde herhangi bir başvuru ücreti ödemeden adaylık başvurusunda bulunabilseler de erkek adayların başvuru ücreti ödemesi gerekebilir. Başvuru ücreti partiden partiye değişebilmektedir. Başvurular iki şekilde değerlendirilmektedir. Çoğu başvuru genelde ön seçimle onaylanır ya da reddedilir; bazı adayların başvuruları ise parti lideri tarafından onaylanır ya da reddedilir.

Bağımsız aday olmak isteyen kişilerin İl Seçim Kuruluna başvurması gerekmektedir.

Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?

Milletvekili olmak için yerine getirmek gereken belli başlı şartlar bulunmakta. Bu şartları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Askerlik görevini yerine getirmiş olmak
  • Taksiratlı suçlar hariç 1 yıldan daha uzun süre hapis cezasına çarptırılmamış olmak
  • Kamu hizmetinden yasak olmamak

Milletvekili Maaşı Ne Kadar?

2020 yılında 25.000 lira olan milletvekili maaşlarına 2022 yılında 3.600 TL zam yapılması bekleniyor; bu durumda, milletvekili maaşlarının 28.600 TL civarına kadar yükselmesi mümkün olacak. Milletvekillerinin emekli maaşlarının ise Cumhurbaşkanı ödeneğine göre belirlenmesi, yeni yılda milletvekili emekli maaşı olarak 18.135 TL verileceği anlamına geliyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli