İşte Ghost Of Tsushima’nın Çıkış Tarihi!

Sıradaki içerik:

İşte Ghost Of Tsushima’nın Çıkış Tarihi!

Intel,İşlemci Piyasasındaki Talebe Yetişemiyor

707 okunma — 15 Aralık 2019 14:39
avatar

Kaan Akkaya

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Intel Xeon Roadmap Ice Lake Sapphire Rapids Granite Rapids 5 2060x1159 1

Yarı iletken devi Intel bir taraftan işlemci pazarında son yılların en zor yıllarını yaşarken diğer taraftan da siparişlere yetişemiyor.Firma iş ortaklarından ve müşterilerden özür diledi.Peki,Intel’in bu sıkıntıları yaşamasının sebepleri neler?

Intel’in özellikle Apple’a modem tedarik etmeye başladığı dönemden itibaren 14nm işlemci üretiminde sıkıntıya girdiği ve artan talep nedeniyle halen bu sıkıntının üstesinden gelemediği biliniyor. İşlemci sıkıntısı Intel’i olduğu kadar üretici ortaklarını da etkiliyor.Bunun üzerine ABD’li işlemci şirketinin Samsung ile anlaşacağı iddiaları ortaya atılmaya başladı.

5

Firmalar üretimde sıkıntı çekiyor

Intel’in siparişleri yetiştirememesi,notebook piyasasını etkiyor.Dell yöneticisi Jeffrey Clarke ” İşlemci tedarik etme konusunda geçtiğimiz çeyreğe göre daha fazla sıkıntı çekiyoruz. Mevcut durum premium bilgisayar ve ticari sistemlerin sevkiyatını olumsuz etkiliyor” demişti. Hal böyle olunca Intel işlemcilerin yokluğunda üreticiler AMD Ryzen işlemcilere daha fazla yönelmeye başladı. Asus,ilerleyen zamanlarda AMD işlemcili notebooklarının artacağını söyledi.

Rakibi AMD ile arasındaki fark açılıyor

intel vs amd banner 1

AMD, Zen mimarisini üç yıl önce piyasaya sürdüğünden beri muhteşem bir yükselişle gelişimine devam ediyor. Zamanında Intel’in 8 çekirdekli i7-6900 işlemcisi her şeye yetecek gibi gözüküyordu. Fakat AMD bu fikri yanlış çıkardı ve i7-6900’ün yarı fiyatına Ryzen 7 1800’ü piyasaya sürdü. Ardından 16 çekirdekli Threadripper 1950X’i de piyasaya sürerek Intel’in alnından ter akmasını sağladı.Daha sonra AMD, gözünü Intel’in vazgeçilmez piyasası olan iş istasyonlarına dikti. Şirket, bu piyasada da daha uygun fiyata daha performanslı işlemciler çıkararak Intel’i iyice kendinden bezdirdi.

AMD ve Intel arasındaki kıyasıya mücadele bir süre devam etmiş olsa da üstün çıkan taraf hep AMD oldu. Çünkü şirket yalnızca üstün performanslı işlemci satmıyor, aynı zamanda bunu Intel’e göre çok daha uygun fiyata satıyordu.

Peki Intel rakibi AMD’ye karşı neler yapacak?

i9 9900K

Intel,Samsung’la anlaşması halinde bu sorun çözülecek. Intel, 10 nanometre oyuncu işlemcilerini yayınladığında sektörde yeniden büyük bir isim olduğunu duyuracak.  Bu işlemci ile birlikte performansta %10’luk bir artış yaşanacak. Aynı zamanda işlemcinin gerektirdiği güç yükünde de düşüş görülecek.Böylelikle Intel en azından oyun piyasasındaki liderliğini sürdürecek.Intel, AMD’ye karşı büyük yara aldı,bu yarayı sarması zor olacak gibi duruyor.Peki,bu rekabette sizin görüşleriniz neler? Yorumlarda belirtiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli