Araştırmacılar, Nehir Havzalarında Temiz Su Yetersizliğini İnceledi Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden Mengru Weng ve çalışma arkadaşları, içme sularının büyük bir kaynağını oluşturan nehir havzalarını inceledi. Büyük ölçekte kentsel ve ekonomik aktivite merkezleri olarak görülen bu havzalarda temiz su yetersizliğini araştıran ekip, su miktarının yanı sıra kalitesini de göz önünde bulundurarak 2050 için öngörüde bulundu. 2050’ye Kadar…
Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden Mengru Weng ve çalışma arkadaşları, içme sularının büyük bir kaynağını oluşturan nehir havzalarını inceledi. Büyük ölçekte kentsel ve ekonomik aktivite merkezleri olarak görülen bu havzalarda temiz su yetersizliğini araştıran ekip, su miktarının yanı sıra kalitesini de göz önünde bulundurarak 2050 için öngörüde bulundu.
Araştırmacılar, dünya genelinde azot kirliliğinden kaynaklı temiz su yetersizliği yaşanan alt havza sayısının 2050’ye kadar üç katına çıkabileceğini belirtti. Bu durumun etkisi özellikle Çin’in güneyi, Orta Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika gibi bölgelerde hissedilecektir. Araştırmacılar, bu artışın 2050’ye kadar yaklaşık 3 milyar kişinin su kaynaklarını tehdit edebileceğini ifade etti.
Havzalarda temiz su yetersizliğindeki bu artışın önüne geçmek için araştırmacılar, su kaynakları değerlendirmelerinde sadece miktarın değil, aynı zamanda kalitenin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için bu önemli bir adımdır.
Araştırma sonuçları “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap