Intel,İşlemci Piyasasındaki Talebe Yetişemiyor

Sıradaki içerik:

Intel,İşlemci Piyasasındaki Talebe Yetişemiyor

Google,Türkiye’de Satışı Yapılan Telefonlardaki Google Uygulamalarının Lisansını İptal Etti

590 okunma — 15 Aralık 2019 15:55
avatar

Kaan Akkaya

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

mountain view google

Rekabet Kurumu’nun kestiği ceza üzerine Google, Türkiye’de satılacak Android cihazlarda kendisine ait uygulamaların lisanslarını iptal ettiği bildirdi. Bu da YouTube, Gmail, Google Play gibi önemli uygulamaların yeni satılacak Android cihazlarda kullanılamayacağını gösteriyor.

Rekabet Kurumu, ABD’li arama devi Google’a, haksız rekabete yol açması sebebiyle kestiği cezanın ardından Google’ın iş ortaklarına mektup yazdığı ortaya çıktı. Teknoloji devi, yazdığı mektupta söz konusu durumun düzeltilmemesi halinde ülkemizde piyasaya sürülecek Android işletim sistemli akıllı telefonlara, Google servislerini kullanabilmeleri için gerekli olan lisansı vermeyeceği iddia edildi.

5ddba0cdc9de3d0bd872f23f

Google kesilen cezanın sebebi

Rekabet Kurulu; Google’a, rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle 7 Aralık tarihinde yaptırım kararı almıştı. Kurulun bu karara varmasının sebebi ise Google’ın firmalarla yaptığı sözleşmelerde yapması gereken değişiklikleri yapmaması oldu.Kurul raportörünün hazırladığı bilgi notu doğrultusunda “android cihaz üreticileri ile yapılan mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google arama motorunun ana ekranda konumlandırılması, Google Webview bileşeninin tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamalar ile gelir paylaşım sözleşmelerinde yer verilen ve Google arama motorunun cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edildiği saptandı.

Rekabet Kurulu’na göre Google’ın uyguladığı yeni sistemde, telefonlarda yüklü olmak isteyen Google’ın rakibi olan arama motorları, cihaz üreticilerine kendi arama parçacıklarını yüklenmesine ilişkin bir gelir taahhüt etmek durumunda kalacak. Buna ek olarak Google’ın arama parçacığının cihazlardan çıkarılması durumunda bu firmaların, telefon üreticilerinin Google’a ödemesi gereken miktarı da üstlenmesi gerektiği durumu belirlendi. Tüm bunları göz önünde bulunduran kurul, bu şartların müşterileri rakip ürünleri tercih etmemeye ittiğine karar verdi.

Lisans İptali

berbagai produk google

ABD’li arama devi, Rekabet Kurulu’nun aldığı bu karar sonrası Türkiye’deki iş ortaklarına bir mektup yazdı. Google, yazdığı mektupta 12 Aralık itibarıyla Türkiye’de satışı yapılan Android telefonlardaki Google uygulamalarının lisansını iptal ettiğini söyledi. Ayrıca bundan sonra satışa girecek olan telefonlar için de lisans vermeyeceğini açıkladı.Google’ın servislerinin lisansını durdurması, Türkiye’deki kullanıcıların Google Arama, Google Play, YouTube ve Gmail gibi Google servislerine erişemeyeceği anlamına geliyor. Arama devi ayrıca yazdığı mektupta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurulu Başkanı Bilal Küle’ye baskı yapılmasını istedi.

Ülkemizin çoğu akıllı telefon kullanıcısının Android işletim sistetimi göze aldığımızda büyük tepkilere yol açacağı görülüyor.Sizin bu konu hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yorumlarda belirtiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli