Remastered Oyun Ne Demek?

Sıradaki içerik:

Remastered Oyun Ne Demek?

FPS Oyun Nedir?

667 okunma — 16 Ekim 2020 17:00
avatar

Oyuncu

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

FPS Oyun Nedir? yazısının öne çıkarılan görseli

Hepimiz FPS kelimesini mutlaka hayatımızda en az bir kez duymuşuzdur. Peki nedir bu FPS? “FPS” konusundaki bilgilerinizi gözden geçirmeye ne dersiniz? Mesela Doom, türün ilk temsilcisi mi veya FPS ile fps kavramları arasında bir fark var mı? Soruları çeşitlendirmek elbette mümkün fakat önce temel kavramlarla başlayalım.

FPS Nedir?

Bu kısaltma, oyun dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. FPS, yani First Person Shooter ya da Türkçesine baktığımızda Birinci Kişi Nişancı türü oyunları belirlemek için kullanılıyor. Oyuncunun, oyundaki karakterin gözlerinden oyun dünyasını görebilmesini sağlayan cinste görüş açısı, mouse hakimiyetiyle yapılıyor. Ekranda, kontrol edilen karakterin elinde tutmuş olduğu silah, sağlık çantası ve benzeri oyun unsurları da görülebiliyor. Yapımcıların verecekleri karara göre görüş açısı olduğundan dar veya daha geniş olabilirken bu sayede oyuncu, kendini, oyun dünyasında gibi hissedebiliyor. Öteki fps (frames per second) ise oyun gibi gerçek zamanlı grafiklere sahip uygulamaların, ekranda, saniyede kaç kareyle gösterildiğini ifade ediyor.

FPS Türünün Kısa Tarihi

klvaye, kulaklık, mouse ve gamepad

Türün ortaya çıkışı, yaygın olarak bilinenin aksine Doom ile değil 1973 senesinde çıkan ve hem tek karakter olarak oynanabilen hem de çok oyunculu modu olan Maze War ile başlıyor. Dönem koşulları dikkate alındığında çok yüksek işlem gücü ve özel görüntüleme sistemleri gerektiren oyunun varyasyonları NASA ve MIT gibi dev kurumların bilgisayarlarında çalıştırıldı.

Kendi hâlindeki oyuncuların FPS cinsiyle tanışması ise Maze War’un 19 yıl sonrasında, 1992’de mümkün oldu. id Software imzasını taşıyan Wolfenstein 3D, o zamana dek görülmemiş bir oyun tecrübeyi sunarken FPS oyunlarının ilki olarak anılmayı da garanti altına aldı. Modern FPS oyunlarından farklı olarak koridor temelli bir çevreye sahip olan ve oyundaki şahsiyetin serbest kamera açılarıyla kontrol edilemediği yapımın bir sene sonrasında çıkan Doom ise türün gelişmesini sağladı. 1992 senesinden bu yana yüzlerce FPS oyunu çıktı; kimileri efsane oldu, kimileri ise dijital dünyanın karanlık dehlizlerinde kayboldu, gitti.

FPS Oyun Nedir? yazımız ve bunun gibi birçok teknoloji haberleri için Oyunhabertr’yi takipte kalın.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli