Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Metaverse: Geçmişi, Gelişmeleri ve Geleceği
Fitch’in haziran sayısında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, Avrupa’da toparlanma ihtimaline olan güven artarken, Çin’in ihracat sektörü canlanıyor ve gelişmekte olan piyasalardaki iç talep ivme kazanıyor. Bu olumlu gelişmeler sonucunda küresel büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Dünya ekonomisinin 2024 yılı için büyüme tahmini %2,6’ya çıkarılırken, 2025 ve 2026’da her iki yılda da %2,4 büyüme bekleniyor.
Raporda Türkiye ekonomisine ilişkin yapılan değerlendirmelerde, bu yılın ilk çeyreğinde ihracattaki toparlanma, ithalattaki düşüş ve güçlü iç talebin etkili olduğu vurgulandı. Türkiye’nin büyüme beklentisi bu yıl için %3,5’e yükseltildi. 2025’te %3 ve 2026’da %3,2 büyüme öngörülüyor.
Raporda, daha sıkı para politikası ve maliye politikasındaki beklenen sıkılaşmanın bu yıl enflasyonun düşürülmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 2024 için %43, 2025 için %23 ve 2026 için %18 olarak öngörülüyor.
ABD ekonomisinin yavaşladığı ancak kademeli olduğu belirtilirken, büyüme tahmini bu yıl için %2,1 olarak bırakıldı. Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme tahmini ise 2024 için %0,8’e yükseltildi. Çin ekonomisinin büyüme tahmini de yükselerek bu yıl için %4,8 oldu.
Raporda, merkez bankalarının para politikasını gevşetmeye yönelik adımlar attığı ancak enflasyonun kalıcı olduğu vurgulanıyor. Küresel faiz oranlarının gelecek dönemde yavaş bir şekilde düşmesi bekleniyor ve küresel para politikası döngüsü yeni bir aşamaya giriyor. ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması öngörülüyor.