Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sıradaki içerik:

Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor

657 okunma — 29 Ekim 2020 20:33
avatar

Oyuncu

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor yazısının öne çıkarılan görseli

Tesla gibi firmaların hakimi olduğu elektrikli araba pazarı, dünyanın dört bir yanında büyümeye devam ediyor. Klasik otomobillerden farklı olarak bu araçların performansı büyük miktarda bataryalarının performansına bağlı.

Elektrikli arabalarla ilgili en temel sorunlar da bu alanda ortaya çıkıyor. Yavaş şarj süreleri ve düşük performanslar genel hatlarıyla bu arabaları almayı düşünenlerin çekindiği bir konu haline geldi. POSTECH Ekibi ise bu problemi çözebilecek bir teknoloji duyurdu.

Gelişmiş Yeni Bir Yöntem

POSTECH’ten Profesör Byoungwoo Kang ve Metalürji ve Mühendislik Bölümü’nden Dr. Minkyung Kim’in başta olduğu inceleme ekibi, Sungkyunkwan Üniversitesi enerji bölümünden Profesör Won-Sub Yoon, yeni bir lityum iyon şarj prosedürü geliştirdi. Bu yöntemde şarj/deşarj süresi büyük ölçüde kısaltılabilirken parçacık boyutu da küçülmüyor.

şarj olan elektrikli araba

Şimdiye kadar kullanılan yöntemlerde genel olarak daha hızlı şarj ve enerji kullanımı için lityum iyon bataryalarda parçacık boyutları küçültülüyordu. Bu metot sebebiyle bataryaların boyutuna göre enerji depolama miktarları düşük kalıyordu. Yeni yöntemdeyse bir ara faz yardımıyla büyük enerji yoğunluğu kaybolmadan ve parçacık boyutu küçülmeden daha uzun ömürlü Lityum iyon bataryalar üretmek olası oluyor.

Günümüzde kullanılan batarya parçaları aynı zamanda hem düşük hem yüksek yoğunluklu enerji ile yüz yüze gelir ve aynı anda iki yükten de etkilendiği için yapısal olarak bozulmaya uğrar. Yeni metotta kullanılan bir ara faz yardımıyla bu etki büyük miktarda ortadan kaldırılıyor. Daha homojen hale gelen batarya hücreleri de şimdikinden daha hızlı şarj olabiliyor ve çok daha kuvvetli elektrik sağlayabiliyor.

6 dakikada %90 şarj

Yeni yöntemde kullanılan ara faz değişik parçacık yapılarını geçiş katmanı oluşturmakta kullanıyor. Sonuç olarak Li-ion olarak bildiğimiz bataryalar adeta seviye atlıyor. Ekibin geliştirdiği gözlem bataryası 6 dakikada  doluluk oranına ulaşıyor. Ayrıca bataryada depolanmış enerjinin T’ünü yalnızca 18 saniyede boşaltabiliyor. Bu da yüksek performanslı bataryalar için ümit veriyor.

Profesör Byungwoo Kang, yapmış olduğu açıklamada geleneksel yöntemlerin düşük enerji yoğunluğu ile hızlı şarj içerisinde bir orta nokta bulmayı amaçladığını söyledi. Kendi uyguladıkları yöntemin bu sorunu aştığını anlatan bilim insanı, yapmış oldukları araştırmanın yüksek enerji yoğunluklu, hızlı şarj olabilen bataryaların önünü açacağını ifade etti.

Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor yazımız ve bunun gibi birçok teknoloji ve oyun haberleri için Oyunhabertr’yi takipte kalın.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli