İngiltere’de Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisi İçin Yeni Testler Yapılacak BBC’nin aktardığı habere göre, University Collage London (UCL) ve Oxford Üniversitesi ekipleri, Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlayarak tedaviye erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu amaçla, İngiltere genelinden yaklaşık 5 bin kişiden alınan kan örnekleriyle klinik testler gerçekleştirilecek. Kan Örneklerinde Protein İzleri ve Biyolojik Belirtiler Aranacak Oxford Üniversitesi araştırmacıları,…
BBC’nin aktardığı habere göre, University Collage London (UCL) ve Oxford Üniversitesi ekipleri, Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlayarak tedaviye erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu amaçla, İngiltere genelinden yaklaşık 5 bin kişiden alınan kan örnekleriyle klinik testler gerçekleştirilecek.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları, gönüllülerin kan örneklerinde “amyloid ve tau” gibi protein izlerini arayarak vasküler demans, frontotemporal demans ve lewy cisimli demans gibi hastalıkların olası biyolojik belirtilerini inceleyecekler.
Uzmanlar, farklı demans hastalığı türlerinin farklı aşamalarında kan testlerinin ne kadar etkili olabileceğini araştıracaklar. UCL’den araştırmacılar ise p-tau217 ölçümüyle erken demans ve Alzheimer hastalığının teşhis oranlarını artırıp artırmadığını değerlendirecekler.
Nöroloji profesörü Jonathan Schott, Alzheimer hastalığının tedavisinde erken teşhisin kritik önemine dikkat çekerek, yeni tedavilerin hastalığı yavaşlatabileceğini belirtti. Schott, araştırmanın hastalara yeni tedavilere adil ve eşit erişim sağlayabileceğini vurguladı.
Alzheimer gibi demansa neden olan hastalıkların doğru şekilde teşhis edilmesinin tedavi sürecinde hayati önem taşıdığı biliniyor. Bilim insanları, bu araştırmanın İngiltere’de önümüzdeki 5 yıl içinde Alzheimer teşhisinde kan testlerinin uygulanmasına olanak tanıyabileceğini umuyorlar.
İngiltere’de halihazırda hastaların yalnızca yaklaşık üçte birine resmi olarak Alzheimer teşhisi konulabildiği belirtiliyor.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap