İranlı yetkili Arakçi, İsrail ile iş birliği yaparak bölgede ayrılık tohumları ekenlerin “hesap vereceğini” açıkladı. Bu sert uyarı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gizlice ziyaret ettiği ve askeri iş birliği yaptığı yönündeki iddiaların ardından geldi. Arakçi, açıklamasını ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından yaptı.
Arakçi, Netanyahu’nun ortaya koyduğu durumun, İran’ın güvenlik birimlerinin liderliğe uzun zaman önce ilettiği bir konu olduğunu belirtti. İran halkı ile düşmanlık geliştirmenin “akılsızca bir kumar” olduğunu ifade eden Arakçi, “Bunu yapmak için İsrail ile gizli iş birliği: affedilemez. İsrail ile iş birliği yaparak bölünme tohumları ekenler hesap verecek.” sözlerini kullandı.
İsrail Başbakanlık Ofisi daha önce yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun BAE’yi gizlice ziyaret ettiğini ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştüğünü aktarmıştı. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ülkeye ziyaret gerçekleştirdiği ve askeri heyetinin kabul edildiği yönündeki haberleri yalanladı.
ABD merkezli Axios haber platformu, 26 Nisan tarihli haberinde, İsrail ile BAE arasında askeri, güvenlik ve istihbarat iş birliğinin savaş sırasında üst düzeye çıktığını yazmıştı. Axios’a konuşan yetkililer, Netanyahu’nun Al Nahyan ile savaşın ilk günlerinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İsrail ordusuna ait bir Demir Kubbe bataryası ve kullanımından sorumlu onlarca İsrail askerinin BAE’ye gönderilmesi talimatını verdiğini bildirmişti.
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Tel Aviv’de katıldığı bir konferansta İsrail’in savaş sırasında BAE’ye Demir Kubbe bataryaları ve bunların işletilmesine yardımcı olacak asker gönderdiğini doğrulamıştı. Öte yandan, BAE Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundaki yazılı açıklamasında, İsrail Başbakanı’nın ülkeye ziyarette bulunduğu veya BAE topraklarında herhangi bir İsrail askeri heyetinin kabul edildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını yineledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]