Silkroad Private Server Tanıtım Nasıl Yapılır?

Sıradaki içerik:

Silkroad Private Server Tanıtım Nasıl Yapılır?

2022 Noter Maaşları Ne Kadar?

606 okunma — 03 Mart 2022 10:00
avatar

enuygunkredi

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

2022-noter-maaslari-ne-kadar

Kanunun belirlediği hükümler doğrultusunda özel ya da tüzel kişilerin yasal belge işlemleri yapan kamu görevlilerine noter denir. Noterler kanunda belirtilen ve sınırlandırılan işlemleri yapmak ile yetkilidirler. Noterlerin görevleri kanunda belirlenmiş ve anlaşmazlıkları çözmek adına görev yaparlar. Hukuki işlemlerin yürütülmesi ve belgelerin resmiyet kazanması için noter kontrolünden geçilmesi ve onaylanması gerekmektedir. Noter çalışanları devlet memuru olarak görev yapmazlar. Devlet adına görev yapan özel kuruluşlardır. Noter maaşları ne kadar olduğunu merak edenler için bu rakamın görev yapılan il ve noter kurumuna göre değişiklik göstereceğini unutmamalısınız. Büyükşehirlerde bulunan noterlerin iş hacmi ve yoğunluğu fazla olacağından dolayı burada görev yapan noter çalışanlarının maaşları da doğru orantılı olarak yüksek olacaktır.

Noter Maaşları Neye Göre Değişiklik Gösterir?

Noterler iş hacmine göre 3 sınıfa ayrılırlar. Birinci sınıf noterlerin ortalama aylık gelirleri 70-100 arasında değişmektedir. Bu rakam tabiki büyükşehirler için geçerli olduğunu unutmamalısınız. Nüfus yoğunluğu düşük olan şehirlerde ve ya ilçelerde bu gelirler olmayabilir. Noter kurumları özel bir kurum olması sebebiyle burada çalışan personelleri de noter sahibi kendisi seçer ve maaşlarını kendileri belirlerler. Birinci sınıf noterde görev yapan çalışanların maaşları 2022 yılı için 4500TL ile 6000TL arasında değişiklik göstermektedir. Diğer sınıflarda görev yapan noterlerin maaşları ise alt limit olarak askeri ücret olarak belirlenmiş ve üst limit noterin kazanç ve iş yoğunluğu ile alakalıdır. Noter maaşları ne kadar sorusunun net bir cevabı olmamakla beraber ülkemizde genel olarak askeri ücret tarifesi uygulanmaktadır.

Noterlerin Görevleri Nelerdir?

Noterlerin görev ve sorumlulukları kanun ile belirlenmiştir. Devlet adına belgelerin resmiyet kazanması için hukuki işlemlerin yürütülmesinde önemli görevlere sahiptirler. Noterler önemli belgelerin resmiyet kazanmasını sağlarlar. Noterlerin görevlerine örnek vermek gerekirse:

  • Gayrimenkul ya da araç satış vaadi sözleşmesi hazırlamak
  • Kanuni herhangi bir belgenin aslı gibidir yapılması ya da örneklerinin çıkartılması
  • Kanunlarla emredilen belgelerin tüm işlemlerini kanun hükümlerine göre düzenlemek
  • İhtarname, ihbarname ve protesto gönderilmesi,
  • Vasiyetname ve ölüme bağlı işlemlerin yürütülmesi
  • Vekâlet işlemlerinin düzenlenmesi
  • Başka dillere çevrilen yazılı belgelerin onay tasdikini yapmak

gibi hukuki işlemlerin yapılması ve onaylanması görev ve sorumluluklarına örnek sayılabilir.

Noter Açabilmek İçin Ne Gereklidir?

Üniversitelerin hukuk bölümlerinde 4 yıl eğitim alıp mezun olanların noter açabilme şansları bulunmaktadır. Ayrıca avukatlık stajını tamamlamış olmak gerekiyor. Noter olabilmek için noterlik stajını da tamamlamak ve noter belgesi almak gerekmektedir. kişilerin noter olabilmek için devlet memurluğundan herhangi bir sebep ile çıkartılmaması gerekmektedir. noter açabilmek için tüm şartları oluşturmak yetmeyebiliyor. Açmak istediğiniz bölgede yeterli sayıda noter olması durumunda siz sıraya alınırsınız. Sıra gelebilmesi için diğer noterlerin emeklilik durumları, noter süresinin dolması ya da ölüm gibi durumların gelmesi bekleme sürenizi değiştirebilir. Bazen 10 ile 15 yıl beklemek gerekebilir. Noter maaşları ne kadar olduğunu öğrendiğinizde bu bekleme süresi katlanılacak bir süre olabilir. Siz sırada beklerken diğer iş imkânlarından yararlanabilirsiniz. Sıra geldiğinde istifa edip noter açabilirsiniz. Noterler ortalama olarak 20000TL ile 40000TL arasında aylık kazanca sahip olabilirler. Görev yaptıkları nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde bu rakamları kazanmak mümkün olduğunu unutmayın. Noter olabilmenin sağladığı avantajlar da bulunmaktadır. Noter olunması halinde kişinin statüsü yükselir ayrıca çok yüksek kazanç elde ederler. Hukuk alanında gelinecek en yüksek konumların arasında noterlik bulunduğu unutulmamalıdır.

Noter Çalışanları Devlet Memuru Mudur?

Noter açan kişiler Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan özel kurumlardır. Noter çalışanları devlet memuru değillerdir maaşları devlet tarafından ödenmez. Noter olabilmek için ya da noterde çalışabilmek için KPSS ile atanma şartı aranmaz. Noter çalışanları doğrudan Adalet Bakanlığına bağlı çalışmasalar da Adalet Bakanlığı’nın öngördüğü işleri yaptıkları için devlet memurları gibi görev yaparlar. Fakat bazı bölgelerde noter olmadığı için Adalet Bakanlığı geçici noter açarak buraya devlet memuru görevlendirebilir. Noter çalışanlarının maaşlarını noter sahipleri ödemektedir. Çok merak edilen Noter maaşları ne kadar olduğu konusunda farklı rakamlar konuşulmaktadır. İş hacmi ve iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebildiği gibi şehir ve bölgeye göre de değişiklik gösterebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli